Vrtni kamin “Chimenea Classic” S
101,15 €
Vrtni kamin na drva ˝Čimni´ ( orig. Chimenea ) – je tradicionalno mehiško kurišče, izdelano iz žgane gline, ki se uporablja za ogrevanje, kuhanje in peko. V Mehiko so jih prinesli Španci. Prva uporaba tradicionalno izdelane chiminee se pojavlja pred približno 400 leti. Priprava hrane v glinenem kurišču je enostavna in ponuja številne užitke kot so druženje, zabava, ustvarjalnost in pristen okus. Peka z drvmi v peči iz gline, je ena najstarejših načinov priprave hrane in je primerna za peko pic, kruha, mesa in drugih jedi. Peč enostavno zakurite z manjšimi suhimi drvmi.
Teža | 15,5 kg |
---|---|
Dimenzije | 33 × 82 cm |
Vrsta materiala | Glina |
2 na zalogi
-
Opis
-
Mnenja (0)
KAJ JE ČIMNI? (˝CHIMENEA˝ – špansko: ognjišče)
Čimniji so očarljivi vrtni kamini, ročno izdelani iz žgane gline in tradicionalno izhajajo iz Mehike. Skozi več stoletno zgodovino so jih ljudje uporabljali za kuhanje, peko in ogrevanje. Pogosto so krasili tudi razkošna dvorišča mehiških haciend.
ZGODOVINA ČIMNIJEV
Izvor čimnijev sega nazaj v 16. ali 17. stoletje, ko so jih ljudje v majhnih mehiških vasicah uporabljali za kuhanje in peko. Družine so se v hladnih nočeh zbirale okoli njih in se grele ob njihovi toplini. Tradicionalno so bili čimniji narejeni iz gline. V spodnjem delu so bili oblikovani v obliki široke vaze, ki se je proti vrhu zožila v ozek navpični dimnik, skozi katerega se je usmeril dim. V spodnjem širokem delu je bila velika odprtina, skozi katero so nalagali drva. Služila je tudi za kuhanje in peko. Takšna oblika je omogočala, da so se čimniji lahko uporabljali v vseh vremenskih razmerah, ogenj pa je bil vedno nadzorovan.
NAVODILA ZA UPORABO:
- Pred prvo uporabo izdelka pozorno preberite ta navodila in priporočila.
- Izdelek je namenjen izključno za zunanjo uporabo.
- Poiščite primeren prostor, kjer boste izdelek uporabljali.
- Tla morajo biti utrjena. V bližini (oddaljenost vsaj 2 metra) ne sme biti drugih gorljivih predmetov.
- Namestite podstavek tako, da bo izdelku ves čas nudil stabilno lego.
- Preden prižgete ogenj odstranite pokrov. Izdelka NE SMETE uporabljati s pokrovom.
- Za prižiganje ognja ne uporabljajte vnetljivih tekočin.
- Za gorivo uporabljajte samo suha lesena drva.
- Začnite z manjšim ognjem in ga postopoma povečujte, vendar pazite, da plamen ne sega iz odprtin izdelka.
- Pazite posebej na varnost otrok in varnost živali.
- NIKOLI ognja in žerjavice ne gasite z vodo. Ogenj lahko pogasite s peskom.
- NIKOLI ne poskušajte premikati izdelka med tem ko je še vroč in v njem tli žerjavica ali gori ogenj.
- NIKOLI izdelka ne puščajte brez nadzora med tem, ko v njem gori ogenj.
NEVARNOSTI - Nevarnost požara.
- Nevarnost opeklin.
- Nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom.
Priporočilo
Ker so čimniji narejeni iz gline, žgane v pečeh, so razmeroma težki in krhki. Občutljivi so na udarce s trdimi premeti. Glina je porozen material, zato so razpoke, ki s časom lahko postajajo vse večje, praktično neizbežne.
Ker želimo, da boste vaš čimni uporabljali in ob njem uživali čim dlje, predlagamo nekaj priporočil:
- na dno čimnija vsujte pesek, zemljo ali kakšen drug podoben negorljiv material, ki bo ščitil pred direktnim stikom med čimnijem in gorečo žerjavico. Nasuti material naj sega približno do polovice razdalje med dnom in spodnjim delom stranske odprtine.
- čimnija po možnost ne izpostavljajte dežju
- po uporabi, ko se ohladi, ga vedno pokrijte s pripadajočim pokrovom, če ga ima (odvisno od modela) in prekrijte s ponjavo
- če je čimni pred uporabo vlažen, ga dobro zbrišite s krpo. Pričnite kuriti z majhnim ognjem, da se površine čimnija popolnoma posušijo in nato postopoma povečujte moč ognja. Po potrebi lahko nastale razpoke zamažete s svežo glino in zunanjo površino prebarvate z akrilno barvo. S tem preprečite širjenje razpok in morebitno vpijanje vode v primeru dežja.
- v času, ko zmrzuje, čimni shranjujte v zaprtem prostoru
- priporočamo uporabo ognja varnih rokavic, na dosegu rok pa imejte pripravljen gasilni aparat na prah
Comments are disabled.