Nazaj na vrh

Vrtno pohištvo iz tika

gaf_urednik 15 februarja, 2019 0 comments

Kaj je tikovec, teak?

Ime rastline izvira iz Azije, kjer je poimenovana tekka. Od tod izvira tudi slovensko ime za drevo in njegov les, ki se imenuje tikovina. Teak se v Indiji pogosto uporablja že več kot 2000 let. Ime teak je iz malajalamske besede tēkka.

Tikovec je visoko, ravno drevo, ki lahko doseže višino do 60 m. Ima značilno kroglasto krošnjo, ki je sestavljena iz velikih, ovalnih listov, ki dosežejo do 60 cm v dolžino in kakih 30 v širino ter po spodnji strani gosto kosmati. Cvetovi tikovca so združeni v latasta socvetja, ki dosežejo 35 cm v premeru in so modrikasto-bele barve. Plodovi so kosmati in malce spominjajo na slive, le da je v njih nekaj težkih semen, s katerimi se tikovec razmnožuje.

Teak/tikovec je drevo trdega lesa, ki raste na jugu Azije v monsunskih deževnih gozdovih, vključno z Indijo, Mjanmarom, Tajsko in Indonezijo. Številni naravni gozdovi iz tikovine so izginili zaradi prekomerne sečnje. Iz Indonezije in še nekaterih drugih držav, kjer so v novejšem času pričeli z gojenjem tikovih dreves na plantažah (druge države jugovzhodne Azije, Afrike in srednje ter južne Amerike) prihaja tikovina plantažnega izvora. Tik na plantažah raste hitreje, njegova gostota je približno 30 % manjša, prav tako vsebnost olja. Kvaliteta lesa je manjša, saj gre za sečnjo mlajših dreves.

Zaradi odpornosti na lesno gnilobo in ladijskih črvov je idealen za gradnjo velikih projektov na vlažnih območjih, kot so mostovi, palube in čolni. Teak se v Aziji uporablja tudi za izdelavo zdravil. Uporablja se tudi za: fino pohištvo, okvirje za vrata in okna, pristanišča, mostove, rešetke za hladilne stolpe, talne obloge, obloge, železniške vagone, ipd.

 

Les – tikovina
Svež tikov les je zelenkasto rumene barve, po sušenju postane rumeno rjav do temno rjav. Opazne so od 2 do 8 mm široke temno rjave ali črne črte. Burmanska in tajska tikovina je vedno temnejše, indonezijska svetlejše barve.

 

Vrtno pohištvo iz tikovega lesa
Vrtno pohištvo iz tikovega lesa je zelo priljubljeno, saj gre za obstojno vrsto lesa, ki dobro prenaša tako dež kot močno sonce. Zato je odločitev za nakup vrtnega pohištva iz tika dolgoročna naložba. Tikovo pohištvo na zraku pod vplivom UV-žarkov in kisika posivi, dobi platinasto bravo.V kolikor vas to moti lahko tikovo pohištvo premažete s tikovim oljem. Več o negi vrtnega pohištva si lahko preberete tukaj.

Zaradi velike gostote je tikovina izjemno obstojna in ima zelo dolgo življenjsko dobo brez uporabe kemičnih zaščitnih sredstev. Priporočljivo je, da se vrtno pohištvo iz tika vsaj enkrat na leto premaže s tikovim oljem, tako les ohrani prožnost, barvo. Vrtno pohištvo iz tikovega lesa lahko očistimo tudi z milnico, z visokotlačnim čistilnikom ali s ščetkanjem.

Vir fotografij teak, plantaže tika, drevo tik : internet
Foto vrtno pohištvo: Gaf trgovina

Post a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja