Kako očistiti vaše vrtno pohištvo po koncu zime

Sneg je še zunaj, vendar dnevi postajajo daljši in daljši, kar pomeni da se poletje približuje. Kmalu boste želeli posedati zunaj na vaši terasi ali vrtu ter sproščeno uživati z družino in prijatelji. Vendar pa je vaše pohištvo, ni pomembno ali je pospravljeno ali pa čaka na terasi, potrebno čiščenja.

Obnova lesenega pohištva

Vrtna klop je jedro vsakega vrta, terase, pešpoti ali parka. Izpostavljena je vsem vremenskim razmeram (močnemu soncu, dežju, vetru ali snegu). Kaj kmalu se lahko začnejo videti posledice vremenskih vplivov, če za leseno pohištvo ne skrbimo pravilno. Zato ga je treba vsake toliko časa tudi očistiti ter premazati z zaščitnimi olji in premazi.

Čiščenje kovin

Pri kovinskem pohištvu je najslabše to, da se lahko začne nabirati rja na površini. Zato je priporočljivo, da ga vsaj enkrat letno očistite. Pripravite mešanico  vode in blagega detergenta. Kovinsko površino očistite s trdo krtačo. Še posebej tiste rjaste dele pohištva. Nato pohištvo sperite s čisto vodo. V kolikor se pojavi kakršnakoli rja, potem postopek samo ponovite.

Novo življenje za plastiko

Plastika je najbolj obstojen material, v primerjavi z ostalimi materiali. Čiščenje je veliko lažje.  Za čiščenje uporabite mehko gobo s toplo vodo. S to osnovno tehniko bi morali uspeti očistiti večji del pohištva. Za bolj trajne madeže bi pa morala zadostovati mešanica sode bikarbone in tople vode.

Čiščenje ratana

Ratan je pohištvo, ki se lahko enostavno umaže, vendar pa se lahko tudi enostavno očisti. Najpogostejša umazanija na pohištvu iz ratana je prah, madeži, sončna obraba. Pohištvo iz ratana je vodoodporno, zato brez skrbi očistite z mešanico vode in milnice ter krpo in gobo vso umazanijo. Pred zimo, pa ne pozabite pokriti in pospraviti vašega pohištva pred slabim vremenom. Tako boste na pomlad imeli precej manj dela z  čiščenjem.

Ne glede na to za katero pohištvo se boste odločili, ga boste morali vzdrževati, čistiti in nanj paziti, da bo še dolgo udobno ter elegantno.